Капа - головний захисник зубів в боксі. Якщо ви займаєтеся боксом, вам точно знадобиться боксерська капа. Цей пост допоможе дізнатися, як правильно її вибирати.

Основне призначення боксерської капи

Захист є завданням №1. Тому спорядження використовується саме для цього. Якщо у вас є капа для боксу, можна не бояться, що верхній або нижній ряд пошкодиться. Також допомагає позбутися від можливого розсічення губи, коли удар доводиться в щелепу. Капу використовують в різних видах спорту: різних єдиноборствах, хокеї, американському футболі.

Було встановлено, що застосування капи боксерської дійсно значно зменшує ризик отримання серйозної травми. Тому в ММА, професійному боксі і бойових мистецтвах вона вважається обов'язковою. Чому? Все просто:

  • При вибиття або відколах тверді шматочки можуть потрапляти в гортань;
  • У ротовій порожнині з'являються рвані рани, порізи;
  • Вібрація може перейти в вискову частину.

Які є види капи для боксу: особливості та головні характеристики

Виробники пропонують наступні варіації:

Односторонні (на одну щелепу) - недорогі і популярні, так як їх використання ніяк не утруднює дихання людини, мова залишається зв'язковою, спортсмен практично не відчуває їх, якщо розмір підігнати правильно, при використанні в контактних видах спорту, надягають на верхню частину;

Подвійні (на дві щелепи) - пропонують більше функцій, тому частіше їх вибирають справжні професіонали, можуть ускладнювати мову і збивати подих (навіть якщо модель має спеціальні отвори), їх рекомендують використовувати дітям і жінкам, так як отримуєте повноцінне закриття, що важливо для новачків.

Ціна, якість, матеріали - як параметри впливають на вибір боксерських кап

Якість і вартість - дві характеристики, які залежать одна від одної. При покупці аксесуарів для боксера, необхідно звернути увагу на типи, в залежності від способу створення:

  • Стандартні моделі (литі) - недорогі варіанти, які підходять практично всім, але конструкція створена так, що її легко прокусити, що призведе до травми губ і всієї порожнини рота, відрізняються мінімальною надійністю, не завжди фіксуються без проблем;
  • Створені з термопластика - спортсмени-любителі вибирають саме їх, адже модель можна легко підігнати під свій розмір, просто нагрів в гарячій воді, амортизація збільшується, тримаються вони добре, деякі поєднують в собі твердість і м'якість;
  • Професійні під індивідуальний прикус - вибір справжніх боксерів, їх роблять на замовлення за сприяння спортивного стоматолога, забезпечують найбільш велику допомогу, збільшують стійкість людини, гасять вібрацію.

Сучасні виробники застосовують найрізноманітніші техніки при створенні боксерської продукції. Найбільш популярними вважаються:

  • Еластичні полімери (термопластичні) - міцні, гнучкі, тому їх найчастіше беруть для виробництва, нагріваючись, змінюють форму на будь-яку необхідну;
  • Гелеві - відрізняються м'якістю, тому іноді їх прокушують, деякі компанії додають додатковий шар з гелю, щоб він (разом з повітряними прошарками) краще амортизував;
  • Каучукові варіанти - тверді (в порівнянні з першими моделями), удари спортсмен відчуває сильніше.

Сучасні технології дозволяють значно експериментувати і додавати нові "фішки". Так з'явилися ароматизовані капи, які додатково освіжають подих.

Поради для практичних покупок кап для боксу

Ви вже підібрали варіант за матеріалами, якості та вартості. Тепер переживаєте, що не зможете знайти відповідний розмір. Велика частина пропонованих на ринку товарів - універсальні. Тому розмірного ряду не існує. Потрібно дивитися на товщину продукції:

  • Лицьова сторона - 3-4 мм;
  • Там, де закривається небо - близько 2 мм;
  • Нижня сторона - близько 3 мм.

Такі цифри вважаються стандартом. Предмет добре закріплюється, що не пошкоджуючи при фізичному контакті. Інші параметри є несуттєвими. Хоча є додаткові моменти:

  • Червоний колір аксесуара заборонений на напівпрофесійному і професійному рингу, так як заважає оцінити силу ушкоджень;
  • Запахи і неприємний присмак можуть заважати спортсмену і відволікати його від основної мети.

Варка капи, догляд і гігієна

Перед використанням предмет вариться, щоб швидко і надійно зафіксувати. Для процедури вам знадобиться кипляча чиста вода і будь-який інструмент, щоб дістати речі звідти. Доведіть до кипіння рідину, злийте в чисту миску, остудіть до 90 градусів. Опустіть товар всередину на невеликий час (близько 10-90 секунд, в залежності від кількості шарів). Приберіть з води за допомогою інструменту, трохи остудіть. Встановіть на верхню щелепу і відцентруйте перед дзеркалом. Притискати варто спочатку до бічних, а потім до передніх зубів. Прикусіть. Потримайте в такому положенні не менше 3 хвилин, дістаньте і опустіть в холодну рідину, щоб поверхня затверділа.