Тренування вдома допомагають заощадити час. Тим паче, що на ринку можна знайти широкий асортимент спортивних аксесуарів для домашнього використання. Компактним і легким обладнанням для швидкого опрацювання м'язів є еспандер.

Види еспандерів і їх особливості

Еспандери працюють на розтягування і стиснення, саме тому необхідно вивчити існуючу класифікацію і визначитися з призначенням. На сьогоднішній день за призначенням існують:

  • Кистьові еспандери;
  • Плечові еспандери.

Еспандер для кисті дозволяє розвивати руки і передпліччя. Цей вид є найбільш популярним серед бодібілдерів. Компактним і недорогим вважається кільцевий еспандер, який запросто поміщається в кишені. Виготовляється з якісної гуми. Діапазон опору досить широкий - 5-25 кг. Якщо ви збираєтеся придбати саме такий варіант, звертайте увагу на жорсткість. Новачкам більше підходять прилади із середнім показником. Сучасні моделі відрізняються масажним покриттям, товщиною, діаметром.

Зміцнити кисті, поліпшити в них кровообіг можна саме з кільцевими продуктами. Їх часто застосовують в якості профілактики хвороб в суглобах або судинах. Також існують такі: кокон з металу, невеликий м'яч з гуми.

Подібні снаряди бувають пружинними. Вони мають вигляд щипців або ножиць, між двома половинками яких є спеціальний механізм або пружина. Товари не вище 25 кг відрізняються наявністю м'якої або пластикової ручки. А ось сталеві можуть бути дуже жорсткими - до 160 кг. Вибираючи пружинний еспандер, звертайте увагу на можливість регулювання навантаження.

Досить популярною вважається пружинка з двома ручками. Вона дозволяє збалансовано розподілити силу. Потужність збільшують або зменшують шляхом додавання / зняття пружинок. Не буває вище 20 кг.

Плечовий еспандер розвиває спину, грудину, трицепси і біцепси. Він тільки розтягується. Має знімні пружини, щоб регулювати силу. Виготовляється з латексу, джгута або стали.


За формою виділяють три категорії:

  • Трубки з гуми - мають форму кільця або "вісімки" і є універсальним пристроєм, який пропрацює верхню і нижню частини, сила підбирається за кольором (жовтий - мінімальна, червоний - максимальна);
  • Джгут з гуми - використовується виключно в фітнесі, підвищує рухливість і витривалість суглобів, має низьку травмонебезпеку;
  • "Метелик" - один з найкращих по безпеці, часто використовується вдома, виготовляють із сучасних матеріалів (неопрен), опрацьовує всі м'язи.

Для чого використовують еспандер

Цей простий тренажер використовується для різноманітних цілей:

  • Розвинути силу хвата (вибирайте для кисті) - проводьте заняття щодня, щоб отримати максимальний результат, поступово збільшуйте обсяг роботи, тренуватися можна вдома, в парку або будь-якому іншому місці, так як такі еспандери відрізняються маленьким розміром;
  • Збільшити м'язову масу (підійдуть різні пружинні снаряди: гумові для новачків і сталеві для професіоналів) - поступово збільшуйте навантаженість, щоб ваші результати були ефективними;
  • Розвиток витривалості (кистьові для рук або плечові для інших частин тіла) - щоб поліпшити витривалість всього організму, не забувайте про часті повтори;
  • Проведення профілактики тунельного синдрому - щоб виконувати незвичайні рухи пальцями рук тривалий період часу і не відчувати болю, необхідно зміцнювати кістково-м'язовий апарат;
  • Зняти стрес - подібні снаряди відмінно рятують від стресу.

Спортивні товари цього типу можна застосовувати і для інших цілей. Вибирайте відповідний, грунтуючись на своїх перевагах.

Як правильно використовувати еспандер

Щоб еспандер приносив тільки користь, необхідно пам'ятати про деякі правила:

  • Силові вправи робляться з повторами по 16-18 разів, якщо ви не відчуваєте потужності, збільшувати кількість не можна, краще купити більш жорсткий продукт
  • Щоб не травмуватися, обов'язково проводите розминку і розігрів перед заняттями
  • Щоб вони були ефективними, купіть кілька предметів з різними параметрами
  • Не силові можна робити з 12-18 повтореннями і по 2 підходи, робіть паузи, щоб відновити дихання
  • Якщо ви відчуваєте біль в процесі заняття, необхідно припинити його або ж поміняти завдання

Пам'ятайте, що тільки регулярні фізичні заняття уможливлять досягнення бажаних результатів.



Як поліпшити кисті і пропрацювати тіло

Стискання - енергійно стискайте снаряд, поки не відчуєте оніміння. Протягом однієї хвилини повторювати не менше 80 разів.

Незалежно від віку жінки і підлітка чоловіка (15-16 років) зобов'язані використовувати аксесуари вагою до 10 унцій.

Стискання та фіксування - те ж саме, але з фіксацією стислій кисті.

Фіксування зі стисненням - все навпаки, спочатку фіксуєте кисть в стислому положенні, а потім проводите серію стискань.

За допомогою грудного тренажера розтягуйте його в сторони, утримуючи перед собою, можна виконувати в будь-якому положенні.

Заведіть прилад за ступні, залишаючись в положенні сидячи на рівній поверхні, руки зігніть в ліктях, підтягуйте їх до грудей.