Медбол или медицинский мяч — это утяжелитель в форме мяча (или схожего вида), имеющий нескользкое покрытие и, в отличии от обычных мячей, не пружинящий, а наоборот поглощающий импульсы.

Також потрібно уточнити, що іноді медбол плутається зі слемболом, а хтось використовує назву медицинбол – пряме запозичення з англійської.

Дехто називає медбол тренажером, але правильніше буде сказати, що це не тренажер, а спортивний снаряд.

Навіщо купувати додатковий спортивний інвентар, чому просто не використовувати гантелі чи баскетбольний м'яч, які вже є?

На відміну від гантелей, гир та іншого подібного силового інвентарю, медицинбол може використовуватись у разі травм кистей або для реабілітації після травм кінцівок. Працюють ті м'язи, які в інших ситуаціях мало навантажуються, рухи під іншими кутами та з іншою інтенсивністю, з іншою амплітудою та спільним балансом. Таким чином, можна сказати, що медбол навіть для здорових людей доповнить силові тренування, дасть їм велику глибину, а для багатьох травмованих - просто незамінний.

Чому ж не використати звичайні важкі м'ячі? Вага медицинболу може бути від 1 до 20 кг, правильне тренування має враховувати граничні навантаження - не шкодити, а приносити користь. До того ж одним із ключових моментів при виборі медболу є бажаний хват, який залежить не тільки від матеріалу, а й від наповнювача, загальної пружності спортивного снаряда – звичайний м'яч ніколи не зможе дати таку повноту факторів, що може забезпечити медбол.

Багато спортсменів віддають перевагу медболу тренажерам, тому що, незважаючи на свою простоту, один спортивний снаряд може стати основою для десятків вправ. Медбол можна порівняти з брусами - начебто щось просте, але дає безліч можливостей для тренувань. Іноді медбол використовується там, де можна застосовувати гантелі, але небажано через травмонебезпеку - використання тяжкості поруч із головою - чудовий приклад.

Як люблять згадувати прихильники цього типу спортивних снарядів – щось схоже на сучасний медбол завжди використовувалося спортсменами. Це досить переконливий доказ корисності, тому що неефективні снаряди завжди замінюються на щось найкраще. Медболи "вижили" - значить вони справді хороші та потрібні.

Як правильно вибрати медичний м'яч?

Описати типовий медицинбол буде досить проблематично, тому що це індивідуальний інвентар, який підбирається під конкретну ситуацію і під конкретного атлета, або для відновлення від певної травми — знову ж таки з урахуванням фізичного стану людини.

Легкий медбол може використовуватися людьми похилого віку для відновлення після переломів або молодими після травм хребта, більш важкий може бути відмінним засобом реабілітації в юнацькому спорті або занять дорослих жінок, а ще більш важкий - для травмованих дорослих чоловіків.

Як бачимо, тут просто немає правил — треба точно уявити своє завдання чи спитати реабілітолога. Іноді реабілітологи пропонують займатися одразу з декількома медболами, щоб прискорити одужання та відновлення показників організму до травми.

Для спортсмена найкращий медбол - той, який дозволить робити більшу кількість вправ та прогресувати. Кожен має свої переваги. Деякі атлети віддають перевагу кардіо, деякі, навпаки, переконані, що їм не вистачає силових вправ на грані. Єдиним критерієм вибору, який тут можна порадити, є відповідність матеріалів спортивного снаряда Вашим уподобанням у тренуваннях: якщо віддаєте перевагу великій кількості рухів і підходів, не варто вибирати медицинбол, який може натерти - це варіанти з жорсткої гуми, що мають непотрібні вам декоративні елементи або шипи.

Для тих, хто купує важкий медбол для складних і повільних вправ важливе саме зворотне - чим більше елементів, які перешкоджатимуть ковзанню - тим краще. І так, як і скрізь є винятки.

Як правильно займатися медболом?

У випадку, якщо Ви використовуєте медичний м'яч як інструмент реабілітації, єдиним, хто має право давати поради, є Ваш реабілітолог.

Для всіх інших правила такі самі, як і з іншим силовим інвентарем:

  • безпека в першу чергу, не можна піднімати надто важке (небезпека пошкодження внутрішніх органів), не можна використовувати спортивний інвентар не за призначенням (кидати - небезпека пошкодити пальці, класти на шию тощо), кардіо-тренування повинні бути під наглядом тренера;
  • класичні навантаження - це 3 підходи, кількість рухів у підході має бути комфортною, після того, як з'являється легке почуття дискомфорту або втоми, можна робити вправу ще 5-10 секунд - це забезпечить прогрес;
  • медичний м'яч відмінно доповнює вправи для преса, покриває весь спектр вправ для рук та грудей, може використовуватися для тренування ніг, розтяжки. Існують сотні вправ, і Ви обов'язково знайдете відповідні Вам.

Також, на відміну від іншого інвентарю, медбол чудово підходить для вправ зі складними рухами – обертання, скручування, ривки – з медболом це стає безпечним і виходить на новий рівень!